BiZim SoKaK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BiZim SoKaK

Bizim Sokak FoRumLaRı
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 ORMANLAR HAYAT KAYNAĞIMIZDIR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
KONUSAROCK
Admin
Admin
KONUSAROCK


Mesaj Sayısı : 394
Yaş : 31
Kayıt tarihi : 19/08/07

ORMANLAR HAYAT KAYNAĞIMIZDIR Empty
MesajKonu: ORMANLAR HAYAT KAYNAĞIMIZDIR   ORMANLAR HAYAT KAYNAĞIMIZDIR Icon_minitimeÇarş. Ekim 03, 2007 5:50 pm

ORMANLAR HAYAT KAYNAĞIMIZDIR
Yazar mustafa yarılan
Çarşamba, 03 Ekim 2007
Ormanlar Yok Olursa Dünyamızın Ekolojik Dengesi de Bozulur... ORMANLAR HAYAT KAYNAĞIMIZDIROrmanlar Yok Olursa Dünyamızın Ekolojik Dengesi de Bozulur...
...topraklarımız yok olur!

Toprağın, sularla yıkanmasına ve rüzgarlarla taşınmasına erozyon denilmektedir.

Ormanlar rüzgarın hızını azaltmak,yağışların ve akarsuların toprakları koparma ve sürükleme gücünü zayıflatmak suretiyle toprağı erozyona karşı en iyi biçimde korumakta, yıkanıp taşınmasını önlemektedir.

Toprak kaymaları (heyelan), çığlar ve rüzgarlar ile taşınan kum, taş, toprak, moloz, vb. materyallerin verimli tarım topraklarını örtmesine, dolayısıyla verimsizleşmesine engel olur.
…su kaynaklarımız yok olur!

Ormanlar, başta içme suyu olmak üzere, tarım ve endüstrinin ihtiyaç

duyduğu suyu sağlar.Ormandaki ağaçlar, kar ve yağmur biçimindeki yağışı; yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutar. Sellerin ve taşkınların oluşumunu önleyerek yağışı ve akışı zararsız hale getirir. Ayrıca orman örtüsü ve toprağı yer

altı sularının oluşmasına yardım eder ve yer altı su kaynaklarının sürekli ve düzenli olarak su sağlamasına katkıda bulunur.

Su rejimini düzenleme fonksiyonu ile ormanlar, su kaynaklarının da sigortasıdır.

…soluduğumuz hava kirlenir!

Ormanların iklim üzerindeki olumlu etkisi yanında hava kirliliği ve gürültüyü önlemesi fonksiyonları da büyük önem taşır. Bir hektar ladin ormanı yılda 32 ton,çam ormanı 40 ton ve kayın ormanıda 68 ton tozu emer. Ormanlar 50 metre genişliğindeki bir otoparkın gürültüsünü 20-30 desibel azaltır Ayrıca 25 metre boyunda bir kayın

ağacı saatte 40 kişinin çıkardığı karbondioksiti yok eder ve saatte 1 buçuk kg. oksijen üreterek havayı temizler. Hava üzerindeki bu olumlu etkileri nedeniyle büyük kentlerin çevresinde ormanlar yetiştirilmekte ve solunum hastalıklarıyla ilgili hastaneler ormanlık alanlarda kurulmaktadır.

…sağlıklı yaşama ortamı kaybolur!
Ormanlar, insanlar için odun, yiyecek, ilaç, hayvan yemi ve çeşitli endüstriyel hammaddeler sağlamaktadır. Ekonomiye doğrudan doğruya katkı yapan ve para ile ölçülebilen bu faydalar yanında koruyucu ve çevresel fonksiyonları çok daha

önemlidir. Çevresel Fonksiyonlar: Çığ düşmesi, sel, toprak erozyonu, ve benzerlerine karşı koruma. Tatlı suların kalitesinin, miktarının ve düzeninin korunması (yer altı ve yerüstü suları). Perdeleme, ses ve kirliliğin emilmesi, lokal iklim ve gaz emisyonunu azaltma. Karbon tespiti yoluyla global iklimsel fonksiyonları. Güneş enerjisinin toplanması.Koruyucu Fonksiyonlar: Biyolojik çeşitlilik, yaşlı bitki örtüsü, el değmemiş alanlar ve doğal ormanlar. Bilimsel değerler. Kültürel, tarihsel ve arkeolojik değerler. Estetik ve doğal güzellik değerleri. Manevi değerler. Eğlence ve Turizm Fonksiyonları:Sportif faaliyetler, rekreasyon ve turizm.
…şifalı bitkiler yok olur!

Ormanlarımızda bulunan ağaç ve diğer bitkilerin kök, kabuk, yaprak,dal, çiçek ve tohumları, çeşitli hastalıkların tedavisi için hazırlanan ilaçların yapımında kullanılır.

Defne, kekik, adaçayı, kestane, fıstık çamı, kuşburnu gibi bitkiler doğrudan gıda olarak kullanılabileceği gibi ihtiva ettikleri uçucu yağlar çeşitli sanayi kollarında kullanılmaktadır.Sentetik ilaçların zararlarının artması nedeniyle doğal kaynaklar daha da önem kazanmıştır. Bu nedenle ilaç sanayiin de tali ürün dediğimiz odun

dışı ürünlerin kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Dünya bu ürünleri ve biyolojik kaynakları insanların geleceği olarak görmektedir.
... canlılar yok olur!

Ormanlar yaban hayatının doğal ortamlarıdır. Milyonlarca canlının yuvası olan ormanlar aslanları, kurtları,kuşları, tavşanları, geyikleri, sincapları… barındırır.

Av kaynaklarının gelişmesine yardımcı olur. Nesli tükenmekte olan hayvanların korunması ve geliştirilmesinde doğal çevre olarak ormanlardan yararlanılır. Ormanlar zarar gördüğünde içinde yaşayan binlerce tür canlı da zarar görür.




ALINTIDIR...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://bizimsokak.yetkinforum.com
 
ORMANLAR HAYAT KAYNAĞIMIZDIR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BiZim SoKaK :: ×º°”˜`”°º×Genel Kategori׺°”˜`”°º× :: Tema ve Çevre Sorunları-
Buraya geçin: